Saturday, October 31, 2009

Genap 5 Bulan Perkahwinan


Alhamdulillah, harini genap 5 bulan perkahwinan makcik hanin ngan en suami.Syukur, syukur dan syukur ke hadrat Ilahi, kerana dalam tempoh ini, aku bahagia bersama insan tersayang (walaupun suke merajuk...wahh...tak bleh blah lah!). Dalam tempoh itu juga penuh dengan kesabaran lah.Yeah...macik saboo..mujur suami pandai mengambil hati, mengambil berat dalam semua perkara.

Walaupun masih baru dlm rumahtangga,alhamdulillah, family aku byk memberi sokongan, dan nasehat.

Banyak lagi ranjau, liku2 yang perlu kami hadapi.Sesungguhnya aku mengharapkan kekal bahagia hingga ke akhir nyawa kami. Juga, mengharapkan sinar lebih bahagia dengan kehadiran cahayamata kami sendiri.

Moh, nengok2 gambo makcik yang posing maut ni dan sekitar majlis pertunangan dan persandingan...

Sebahagian dr family yang ada


Thanks Kak Yong - Simple hantaran, tapi aku pueh hati


Syoknyee kawen...eheee


Bertunang..biruu


Hantaran buat sendiri okay...:P




Friday, October 30, 2009

SYoknye kalau boleh join contest itu

Arrgh...bestnye kalau dpt join contest 'Senyuman Ceria Si Comel' frm 'Smileykidz'. Malangnya, aku tak leh nak sertai disebabkan syarat2 tak mencukupi.Antaranya, mestilah ANAK SENDIRI.Adeh...sungguh kijam.Nak je aku tepek muke2 anak2 sedara aku yg begitu 'terok' senyuman mereka...hahaha...

Nway, disebabkan frust tak dpt nak sertai, aku merelakan anak2 sedara aku di pertonton di blog surihanin sahaja...OK x...hahaa...jom lah belek2 muke deme yer...Antara calon2 nye;


Al-Amin.



Cantekkan sayyer!

AQilah Husna (yang ni aci tak?..ni menggoda..)

Ahmad Faris a.k.a encek amad

Senyuman menawan ke ni???

Disebelah HUsna, Ainul Robitah, sweet ken senyuman nye.kehkeh

Yang ni boleh masuk senarai ke???


BalQis Hidayah.Gedik laaa

Overall, aku leh assume la...tak leh menang pertandingan la kalau camni nye senyuman...hahahah...pe2 pon, senyuman anak2 le paling ikhlas dan menawan qalbu...out!


Wednesday, October 21, 2009

Cheesecake marble coklat


Dibuat atas permintaan perut...ihiii;

Bahan-bahan:

Base;

Kek span/ Swiss roll - satu buku/ setengah, dilenyek2 hingga hancur
Butter - 10 gm, dipanaskan
Kek dan butter digaul sehingga boleh dikepal2.
Dan letakkan diatas loyang yang telah digris.
Tekan hingga padat.


**Base boleh letak ikut suke...nak letak oreo, oat crunch, coco crunch, terpulang.


Filling;

Cream Cheese - 250gm
Plain yogurt - 200 gm

Gula halus/ kastor - 70 gm

2 biji telor- Asingkan putih dan kuning

Tepung gandum - 50 gm

Cara2;

Panaskan ketuhar dengan 180c.

Pukul putih telor hingga maringue.

Seterusnya, didlm bekas yang lain, masukkan semua bahan2 diatas, dan pukul hingga putih dan tidak bergentel.

Masukkan maringue tadi, gaul dengan kaedah kaup balik.
Gaul sehingga adunan rata. Tuang keatas base tadi.

Marble;

Panaskan coklat (4 bar) masakkan dengan kaedah double boil.
Letakkan coklat diatas filling,lorekkan2 dengan menggunakan lidi.
Masak dengan suhu 180c selama 50 minit.Masak dengan kaedah bain marie.
Setelah siap, sejukkan diluar ketuhar dlm tempoh 15 minit, kemudian baru dimasukkan ke dlm peti sejuk.Biarkan semalaman.Hasil nya memuaskan pada keesokkan paginya. Selamat mencuba!

Sumber: Forum.cari

Lempeng @'tepek'

Sardin dan lempeng adalah antara kegemaran aku kalau tak nak makan nasi. Resepi ni aku bantai aje, untuk sedap tekak je.Kalau suami plak, dia suke kalau lempeng cicah dengan kari.So, kalau nak buat untuk breakfast/dinner, mesti buat hidangan yang berbeza, selera aku dan selera suami.

Lempeng atau 'tepek', 2 cara berbeza nak buat;

Versi 'tepek' Mak -
Mak akan bancuh mcm bancuhan karipap ; tepong gandum, air garam, minyak dan planta.Uli sehingga leh kepal2.Kemudian, gelek(uli) sehingga nipis.Dan masak atas kuali leper atau biasa.Tepek2 kan dengan sedikit minyak...(ehe...mungkin dari situ dpt nama tepek kot...ekekek)

Versi Aku dan Kak Lang;
Tepong gandum dibancuh dengan air dan garam, gaul sehingga sebati dan pekat (nak cair sket pon takpe, sng nak letak dlm kuali nnt) .Kalau nak letak perasa atau stok ayam, lagi sedap. Masak guna kuali leper.Letak minyak sedikit, untuk garing.Aku lebih suke nipis dan garing.


Lempeng - senang sgt nak buat!!!

Cicah sardin - Letak bwg besar byk2 n cili padi,baru la 'heaven'!!!

Tapah - JB

Wah...sekian lama tak bikin cerita dlm ini blog (wpon, baru beberapa minggu...tapi, rindu nak tulis barang seperenggan dua..)

Nak kata BZ tak jugak.Maklum la penanam anggur.Tp, nasib baik ada jugak aktiviti nak buat.Especially semasa suami pergi kursus n aku plak balik ke Tapah dengan satu project mega..haha..

Sambil2 sibuk dengan project aku tu, sempat jugak menolong mak menyiapkan tempahan kuih karipap dan untuk dibawa meniaga.Maksudnya, kalau aku kat Tapah, tak kering tangan lah!

Setalam karipap drpd 250 biji yg ditempah oleh Tabung Haji Tapah..Murah rezeki mak.


Juga meraikan harijadi adik kesayangan kami, Mohammad Ashraf Ali Muslim yang ke 15.Celebrate kecil2an aje, nothing special..tp, ckup bermakna bg kami...sayang adik!!!!

Wednesday, October 7, 2009

Sambal Goreng

walaupun rupanya buruk, tapi sedap dimakan..;P

Bahan-bahan;

Sohon -2 bungkus
Kacang panjang - potong nipis
Kentang - 5 biji - potong mcm fries dan goreng
Tempe - 5 keping - goreng dan potong dadu

Bahan-bahan untuk ditumbuk;

Cabai burung - 10 biji
Ikan bilis - segenggam
2 biji bawang besar
4/5 ulas bawang putih
2 inci halia
Belacan

-Tumbuk bahan2 diatas, sehingga lumat

Garam
Gula
Asam jawa
Kicap manis
Kicap pekat
Cili kering- 10 tangkai, dipotong halus2.

Cara-cara memasak;
Bahan-bahan yang telah ditumbuk, digoreng bersama minyak.Goreng sehingga garing.Pastikan tak hangus!
Kemudian, letakkan kicap manis dan kicap pekat(ikut suke nak pekat atau nak hitam, jangan masin sudah).
Letakkan garam, bahan perasa dan gula(1 sudu)
Letakkan air asam jawa, lebih kurang secawan.
Setelah itu, masukkan kacang dan sohon, tunggu sehingga lembut.
Kemudian masukkan kentang goreng dan tempe.Gaul hingga rata.
Setelah agak kering, masukkan hirisan cili kering.
Tutup api, dan boleh dihidangkan.




Monday, October 5, 2009

Rendang Ayam CIQ




















Rendang Ayam CIQ.

Bahan2;
Ayam - Potong kecil2

Santan
Kerisik


Bahan2 utk dikisar;

Bawang merah
Bawang putih
Halia
Lengkuas

Cili kering - nak pedas, letak byk.atau boleh letakkan cili padi.
Serai

Hiasan;

Daun Kunyit


Cara2;
Masak ayam dengan santan, tunggu sehingga empuk(kalau guna ayam pencen, tunggu lama sikit),
selepas itu, masukkan bahan2 kisar, gaul hingga rata, tambah santan jika perlu. Setelah pekat, masukkan kerisik dalam satu atau dua sudu, kalau nak pekat, terpulanglah. Tunggu hingga pekat dan empuk,masukkan daun kunyit yg telah dipotong nipis.

Selamat mencuba


src="http://signatures.mylivesignature.com/54487/358/783D48C92191CCE2520905F613E3A8AE.png"

style="border: 0 !important; background: transparent;"/>

Goyang Gempa - 30 Sept 09

Kalau nak dikira, harini genap 5 hari kejadian gempa yg berlaku kat Padang, Indo. Dan ketika disana mengalami gempa yg dahsyat, disini (CIQ, Tanjung Kupang) turut rasa efeknye. Al-Kisahnya, hari tu, aktiviti aku penuh gile2, dan menjaga si budak kecik Adam.Penat tak terhingga.Maklum la, budak tu beby lagi.Mcm2 ragam lah! Minit2 kejadian, mujur Adam dah balik ngan Mama dia.lebih kurang jam 6.15pm.Aku berkejar ke jamban nak terkucil langsung utk solat asar.Sedang sedap layan...terasa pening2, badan terhoyong hayang.sah!gempa somewhere ni!!!lebih dari 3 kali terasa goyang yg kuat.sehingga nak bergerak pon tak boleh.air mata dah bertakung, takot beb...laki mak takde pulak!Terus call abg, n dia suruh turun.Ya Allah, masa tu, Dia sj yang tahu, berdebarnya hati.Apa2 akan terjadi kan.Aku pon slow2 trun, amik apa yg perlu aje.Alhamdulillah, setengah jam pastu, baru konfident nak naik.org2 kat sini pon ada yg relax aje.takpe la....aku ni risau...baru nak merasa hidup! Dengan kejadian gempa yg ntah berapa kali ni, rasa tak selamat nak duduk dibangunan tinggi.Mcam kami yg berada ditingkat 15 ni, ntah sempat tak menyelamatkan diri.Retak2 kecil dah ada sana sini.Mohon dijauhkan dari bencana dan bala...Ya Allah, Ampunkan aku!

Thursday, October 1, 2009

Hari Raya 09

Tahun ni, adalah tahun pertama beraya bersama suami.Kali ni, turn raya di Tapah, Perak.
Pertama kali juga beraya setelah bergelar isteri.Banyak juga hal2 yang tak tau, dan kena buat.Erm...dah namanya isteri.Kena taat tau.

Kali ni, adik beradik semua ada, kecuali Ngah.Takpa la..kitorg paham keadaan dia.Erm....mcm2 hal yang berlaku sejak akhir2 ni.Ada yang sedih dan gembira.Tapi, tak mau ingat (bukan taknak ingat, tapi mahu lupakan kejap)...hanya nak celebrate raya sj


Foto keluarga takde utk tahun ni.Ntah apa silapnya.Masing2 bz agaknya.huhuuuu.


Sempat posing ngan Hasbi


Setelah kembali semula ke CIQ, pada ahad lepas sempat juga kami buat open house kecik2.Kebetulan kwn2 suami free, so, haritu amat sesuai lah diorg terjah rumah kami ni.Tapi, ralat sedikit.Kesihatan tak megizinkan utk aku menyediakan juadah yang banyak.Hari tu, aku dan suami sempat menyediakan rendang ayam, nasi impit, smbal goreng dan bihun singapore sahaja.

Hampir pukul 5, selesai sudah.Makanan pon tinggal sikit2.Badan pun penat.Alhamdulillah, makanan tak membazir.Terima kasih kepada yang sudi dtg.


src="http://signatures.mylivesignature.com/54487/358/783D48C92191CCE2520905F613E3A8AE.png"

style="border: 0 !important; background: transparent;"/>












Oreo Cheese cake

Akhirnya, menjadi juga ciskek buatan sendiri.Tak perlu nak berangan2 nak dptkan dr secret recepy.Buat sendiri jadi puas!



1st trial, alhamdulillah..menjilat jari!
Resepi ni yang paling simple yang pernah aku try.senang sgt.main campak2 aje.

OreO cheesecake

250gm cream cheese
1/2 cawan fresh cream (100ml) atau boleh guna whipping cream
60 gm gula kastor
1 biji telor ayam
1 1/2 sudu besar jus lemon

Base;
Biskut Oreo dlm 2 bungkus- hancurkan (asingkan cream)
50 gm Butter - cairkan
- Biskut oreo dikisar halus. Butter dicairkan.
- Gaulkan bersama sehingga adunan leh dikepal2kan.
- Letakkan kertas minyak dan tekan2 kan adunan sehingga mampat.
- Terus masukkan kedalam fridge dlm 10-15 minit atau bakar dengan suhu 160c selama 10 minit.


Dalam bekas yang lain.
Pukul cheese hingga kembang

Masukkn telor, gula, whipping cream, dan jus lemon, kacau hingga sebati.
Letakkan adunan keatas base yg telah disejukkan atau dibakar.
Bakar guna teknik kukus dan bakar. 170 c, selama 30 minit.

Dah siap, terus masukkan kedalam fridge.Biarkan semalaman.


Sumber; dr FnR@forum.cari.n campak2 sukatan ikut selera sendiri.




Pertama Kali



Assalamualaikum,

Ini yang pertama kali blogging.Macam macam nak difikirkan apa yang perlu diisi dlm blog ni.Nana (x-housemate) pernah mencadangkannya beberapa bulan yang lepas.Mungkin disebabkan sibuk dengan kehidupan baru, berpuasa dan berhari raya, peluang untuk blogging terbatas sedikit, bercampur dengan malas dan malas.aiseyyyy...

Beberapa bulan ni, aktiviti harian tak banyak sangat.So, masak2 adalah aktiviti yang boleh aku buat.Pagi, petang dan malam.Kadang2 tengah malam pon masak.Maklum la, suamiku kerja shift.Menunggu dia balik, pasti aku sediakan sedikit juadah untuk alas perut.

Beberapa resepi yang pernah dicuba kenyakkannye, diambil dr internet dan resepi dari air tangan Makcik Ana yakni mak kesayangan aku.Mak ajelah tempat aku korek rahsia mskkannya.Maklum la, dari air tangan mak la, aku ni membesar seperti juara.ekekek.

Sebenarnya masak memasak ni, amatlah seronok.puas.terutama bila dihidangkan kepada orang tersayang.segala komplen, komen...tak kesah, asalkan ada feedback dr mereka yg merasa.Kebetulan puasa lepas, suami rajin menjemput rakan2nya utk berbuka bersama.Maka, aku dirumah kena kerah otak, tenaga memikiokan apa resepi yg sesuai.dan yang pasti belum pernah dicuba.Alhamdulillah, ada yg menjadi, dan ada yg tak.Takpe la, tak kesah...asalkan mencuba.

(psst; aku bukan penulis yang baik...tapi bolehlah)

Caiyok2 utk aktiviti seterusnya...ermmm....mcm nak makan BINGKA LABU laa...