Monday, November 30, 2009

Raya di JB

Selamat hari raya haji.
Maka tahun ni, pertama kalinya aku tak beraya bersm korge tercinta. Waaaa....sedih sgt2.Mula2 mcm malas je nak beraya.Macam takde perasaan je, tak prepare apa2 pun. At last, bila ku pk kan kasihankan suami aku ni..aku try to hepy...yeah.....sememangnya hepy! Sebab, ada suami tercinta disisi (walaupun kena keje malam raya!huh!). Sempat jugak aku bergayut dengan Ayub,Mak dan Kak Lang. Time2 camni la sibuk nak nanye resepi~betul kata AbuYa~..hahah
Sebenonye dalam hati tu nak prepare mcm2, dimulut je ckp lain.

We decided taknak masak rendang, ketupat n wat not...muak! Akhirnya dr mulut laki aku kabo nak makan nasi tomato dengan puding trifle, maka aku hanya menurut perintah..ehe..1st time tu buat dua masakkan ni. Tapi, aku yakin je aku leh buat. Maklum la ikut skill Mak..'main campak-campak', 'kurangkan bila terasa lebih', 'lebihkan bila kurang', dan 'agak-agak'. Jadi jugak beb.Walaupun aku ni tak penah makan nasi tomato(percaya x?caye laa). Kenapa tak penah makan? Myb sbb aku tak selera tgk rupe Nasi ituw.Hahaha..

Cadangan mak adalah dengan ayam masak merah, dalca dan jelatah. Sebab bahan2 tak ckup (last minit shopping)...dalca tak jadi buat. Maka suami ku keciwa. Dia nak lauk yang berkuah. N that time pon, gigi bongsu' dia jerit2 nak kuo.Jadi, suami kurang berselera la dengan keadaan dia macam tu. Sian suamiku.
Puding trifle pon adalah percubaan aku yg pertama juga. Buat dengan layer swiss role pandan, kastard dan agar2 buah. Sempoi sgt2, tak smpai sejam menyediakannya. Kastard layer je agak lembik. Maknanya bila nak makan, kena ceduk, bukan potong. Sebab teksture lembik sedikit.
Bila nak hidangkan pada tetamu pon, terpaksa aku sediakan dlm bekas2 yang kecil. Nnt payah plak diorg nak ceduk.Jadik mcm carca marba dah!Btw, sgt sedap! (angkat bakul sendiri!).

Ni la hidangan pagi raya haji.


Sape nak perabihkan makann ni sume??? Alhamdulillah, rupenye kami tak sendirian mymbut raya korban di sini. Mujur ada Mus n family, Abg Shahrul, Razi n Paan. Thanks sebab dtg.

The next day pon, bz dengan kenduri kendara. Pusing2 bandar Pontian dengan Pekan Nenas.Sungguh la jakun.Sempat grab 2 biji nenas madu.Pergh..cicah ngan kicap sedap tu!

~untuk menu diatas, tak dpt le aku nak tepekkan resepinye...sbb, aku jenis bantai membantai je masak ni.kang mengkome idok paham.nnt2 lah, aku try wat karangan baik punye..~

Monday, November 23, 2009

Puding Kastard Pelangi



Bahan-bahan:
Agar-agar - 1 paket (1 tahil)
4 sudu tepung kastard
3 biji telur
6 sudu gula
1 tin susu cair
Pewarna - Hijau dan merah
Esen vanila

Cara-cara:
Masak agar-agar hingga masak, setelah itu tapiskan agar2 ke dlm mangkuk lain
Sementara menunggu agar2 itu masak,sediakan mangkuk lain. Masukkan susu cair dan telor.Kacau hingga sebati. Telor dimasukkan satu persatu. Seterusnya, masukkan tepung kastard, kacau hingga sebati.
Kemudian satukan bancuhan susu dan kastard tadi ke dlm mangkuk agar2.
Panaskan bancuhan hingga betul2 masak dan pekat.
Jangan lupa masukkan gula.
Akhir sekali masukkan esen vanila.

Letakkan puding kedlm acuan. Dan sejukkan.
Selamat mencuba

sumber - kak lang, temerloh

Sunday, November 22, 2009

Shepherd Pie Dengan Cheese



Alhamdulillah, siap juga buat pie ni buat kali kedua. Kali ni aku letakkan grated cheese utk topping.
Pie ditempah oleh Liza LKIM.

Resepi~

Saturday, November 21, 2009

Cabaran Langsing Sudah Bermula

Dengan tekad dan upaya, aku nak kurangkan berat badan aku dengan cr old school, tanpa product pelansingan, dan sebagainya. Pastinya dengan cara senaman dan pemakanan yang betul. Biar lambat asalkan sehat dan selamat.
Baru2 ni aku join thread Cara Kekal Dan Lansing di Forum cari.Dari situ byk perubahan dr kalangan forumer yang berjaya mengurangkan badan mereka. Semangat dtg dr situ, walaupun aku ni, hari2 ckp nak diet..tp tak penah nak strt (kurang sokongan gamaknya). Hubby plak, tak kesah dengan penampilan aku skang ni. Ye lah tu...

Mengikut sejarah keluarga, takde yang Obes mcm aku ni. Kesemua adik dan kakak aku kurus2.Me the only one yg bimbo.Hahaha..org ckp aku tak gemuk.Tapi, mempunyai rangka besar.
Pernah aku diet dengan memakan mknn seimbang, jogging, makan product kurus. Tapi, tak pernah berkesan. Semuanya berhenti di tengah jalan.
Semua product2 kurus yg aku try satu pon tak berkesan langsung!

So, dengan cabaran ni, aku tak boleh nak ckp brapa lama aku leh trun sehingga 30 kg.Mungkin mengambil masa. Tapi, sekurang2 nya aku nak lose about 2.5 kgs setiap bulan. InsyaAllah.

Nnt, aku akan sentiasa update "cabaran" itu.

So, tunggu yer.

Shepherd Pie


Bahan-bahan:


Mashed potato:
5 biji kentang - direbus hingga empuk
4 sudu besar butter
2 biji telor - dipukul sedikit
200 ml susu segar
1 sudu kecil lada sulah
Garam
(Bahan untuk kentang terpulang berapa byk yg korang suke)

Cara-cara:
1. Kentang direbus dan dilenyekkan
2. Panaskan butter, garam, susu dan lada sulah. Biarkan seketika hingga cair.
3. Masukkan adunan butter dan telur kedalam kentang.
4. Kacau hingga sebati

Inti :
400 gm daging cincang - terpulang bp banyak korang nak
1 biji bawang besar yg dipotong dadu
2 biji tomato- dipotong dadu
Sos tomato - terpulang
Sos cili
2 sudu besar tepung gandum sebagai pemekat
Garam
Bahan perasa
Lada Hitam
(Optional bg korang yg nak ubah selera, bg laki aku dia tak suke masam2, pasni leh try letak dgg ayam n mayonis aje.)

Cara-cara membuat inti:
Tumis bwg besar yang telah dipotong dadu.
Masukkan daging cincang.Tumis hingga dgg betul2 masak.
Masukkan sos tomato (tambah sos cili bg yang nak rase pedas)
Biar berkuah sket.Letak sedikit air.Dan masukkan tepung gandum.
Masukkan bahan2 perasa termasuk lada hitam.
Masukkan tomato.Kacau sedikit.
Tunggu sehingga bahan2 telah benar2 masak.

Cara2 nak sediakan shepherd pie:
Sediakan bekas, masukkan setengah dr mashed tadi ke dlm bekas dan ratakan.
Kemudian masukkan kesemua inti keatas mashed potato tadi
Seterusnya, letakkan kesemua mashed potato tadi diatas inti.
Tekan2 sedikit dan ratakan.

Akhir sekali tekankan adunan dengan garpu dan griskan dengan kuning telur ataupun grated cheese.

Bakar dengan 200c sehingga 30-40 minit.

Selamat mencuba


sumber - forum.cari

Mak dpt tender surau tapah road

Hari ni mak strt amik tender masak untuk surau Tapah Road.
Bila la aku ni nak celen mak yang sungguh berjaya itu.
Mudahan2, Allah membuka pintu rezeki bgku untuk aku lebih berjaya dari sekarang ini.
Amin Ya Rabbalalamin

Doa Minta Rezeki
1. Baca Surah Al Waqiah setiap malam
2. Baca Surah Al Imran & Solat Sunat Dhuha

Minta doa begini:
"Ya Allah Ya Tuhanku, kayakanlah aku melalui kurniaMu Ya Allah bukan kaya melalui org. Dan Ya Allahrahmatilah aku dgn rahmatMu Ya Allah bukan dari org".

Friday, November 20, 2009

Apam Marmar

Bahan- bahan:
250 gm tepung kek
200ml santan
200gm gula halus
2 biji telur gred A
1 sudu besar esen vanilla
1 sudu besar ovallete
Secubit garam
Pewarna - Hijau dan merah

Cara-caranya:
Satukan kesemua bahan kecuali pewarna.
Pukul dengan kelajuan sederhana pada awalnya, dan kemudian tambahkan kelajuan hingga adunan pekat.
Bahagikan kepada 3 bahagian adunan tersebut.
Letak warna kegemaran.
Letak satu persatu, atau layer by layer ke atas loyang.
Kukus hingga 45 minit.

Selamat mencuba


Thursday, November 19, 2009

Lempeng Gula Merah



Bahan-bahan;
2 cawan tepung gandum
3 sudu besar susu pekat - terpulang nak manis ke tak
3 sudu besar susu cair - terpulang nak manis ke tak
3 sudu besar gula merah - terpulang nak manis ke tak
Garam secubit
Baking powder - secubit
Air

Cara-caranya;
Tepong gandum, soda dan garam di gaul bersama.
Letakkan air dan kacau hingga rata
Masukkan gula merah, dan susu.
Kacau hingga rata.Biarkan cair sedikit supaya senang nak tepek dlm kuali

Panaskan kuali leper.
Letakkan sedikit butter.
Letakkan dalam satu senduk bancuhan dan gaul rata.
Balik2 kan.
Sedia dimakan bersama madu.

Selamat mencuba


Instant Puff Berinti Kentang




Bahan-bahan;
Instant puff - roti prata/roti canai brand kraft

Inti:
5 biji kentang - potong dadu
1 biji bawang besar - potong dadu
Daging cincang -terpulang nak byk ke tidak
2 sudu besar udang kering
3 sudu besar kari daging
1 sudu besar serbuk cili
Garam
Gula - satu sudu kecil
Bahan perasa
Daun sup dan daun bawang
Air

Cara2 masak inti;
Tumis bawang dan udang kering.
Kemudian masukkan bancuhan kari daging dan serbuk cili.
Tumis hingga naik minyak
Masukkan daging cincang, gaul rata.
Kemudian masukkan kentang.
Letakkan air sedikit utk melembutkan kentang dan daging.
Masukkan garam dan bahan perasa.
Masak hingga empuk.
Akhir sekali letakkan daun sup dan bawang.Gaul rata.Dan tutup api

Cara membalut puff;

Pastikan roti telah dikeluarkan dr peti.Biarkan ia lembut, supaya senang utk isi inti dan membalut.
(tetapi jangan terlampau lama, nnt melekit, payah pulak nak membalut)
Letak inti.Balut dan tekankan ditepi kelim tu dengan garfu.

Sapukan kuning telor diatas puff.
Dan bakar dengan suhu 180c selama 15 minit.

Selamat mencuba



sumber- forum.cari

Monday, November 16, 2009

Sup Tulang dan Sambal Kicap



Cucur udang dan ikan bilis

Petang ahad lepas, suami nak makan cucur udang.Aku lak tak leh makan udang.Tapi nak makan juga cekodok.Senang cerita, aku buat dua2 sekali.Satu utk suami dan satu untuk aku.Adil kan.:))
Pekena juga dengan teh tarik.Syahdunye makan petang tu...:P

Cucur/Cekodok udang (Pilihan Suami)
Bahan-bahan:

Beberapa ketul udang (potong kecil2)
1 setengah cawan tepung gandum
Secubit soda bikarbonat
Sedikit garam
Sedikit perasa ikan bilis
Air

Cara-cara:
Campur kesemua bahan.
Gaulkan hingga rata dan rata.
Tidak terlampau pekat dan tidak terlampau cair...sedang2 yer
Goreng dengan minyak yang penuh.
Biar comel2...senang nak ngap


Cekodok ikan bilis (Pilihan Aku)
Bahan-bahan:

Segenggam ikan bilis - rendam seketika dan tumbuk sikit2(jangan hancur)
1 biji bawang besar
Garam
Perasa ikan bilis
1 setengah cawan tepung gandum

Cara-caranya;
Campurkan kesemua bahan.Gaul rata dan sebati.
Tidak terlampau pekat dan tidak terlampau cair...sedang2 yer.
Goreng comel2.

Tips; Mak ckp, kalau nak gaul tepong,jgn kacau kuat2, sekejap2 je.Kalau kacau kuat2, nnt tepung keras.

Selamat mencuba


Sunday, November 15, 2009

Sambal Kicap

Sambal Kicap - (yang telah dicolek2..ehee)

Bahan-bahan:

10 tangkai cili padi
1/2 tankai cili merah
2 ulas bawang putih
Satu sudu gula
secubit garam
Kicap manis
Limau nipis- 4 biji

Tumbuk cili2,bawang putih, gula dan garam hingga hancur.
Letakkan kicap,byk lebih baik.
Perah limau yang telah dibuang biji.
Disini ada rasa manis, dan masam.
Kalau yang suke masam, lebihkan limau.
Begitulah sebaliknya.
Makan dengan sup ayam, sup dgg, sup ekor, kerang bakar..dll.

Selamat mencuba


Sambal Tumis Petai



Bahan-bahan:
2 papan petai-kopek isinya
Segenggam ikan bilis
Bahan kisar- 1 biji bawang besar, 1 inci halia, 2 ulas bawang putih, 10 tangkai cili kering, 2 inci belacan.
1 biji bawang besar - potong bulat-bulat
1 keping asam keping/gelugur
Garam
Perasa aji
1 sudu besar gula
Minyak untuk menumis

Cara-cara;
Terlebih dahulu, goreng ikan bilis. Dan asingkan.
Panaskan minyak dan goreng bahan2 kisar.
Tunggu sehingga betul2 garing, masukkan petai.
Masukkan garam, gula dan bahan perasa.
Masukkan ikan bilis yang goreng tadi.
Tunggu sehingga sambal naik minyak
Kalau nak kuah, masukkan sedikit air.
Dan tunggu smpai naik minyak.
Seterusnya masukkan asam keping.
Akhir sekali letakkan bwg yg telah dipotong bulat2 sebagai hiasan.
Biarkan seketika dan tutup api.

~Selamat Mencuba


Cucur udang



Bahan-bahan cucur udang:
Tepung gandum
10-15 ketul udang putih
1 labu bawang merah
5 tangkai daun kucai - hiris kecil2
Garam
Sedikit serbuk kunyit
Perasa

Cara2nya:
Bersihkan udang.
Ambil 5 ketul udang.Asingkan.
Hiris bawang.
Kisar udang dan bawang.

Letakkan lebih kurang 2 cawan tepung gandum.
Masukkan bahan2 yang telah dikisar tadi kedalam tepung.
Masukkan kucai.
Letakkan bahan2 perasa dan serbuk kunyit
Gaulkan bahan2 tadi dengan air secukupnya
Kacau hingga sebati.Jangan lembik dan jangan keras.

Goreng dengan meletakkan seketul udang kedlm bahan tepung tadi.

Kuah Sambal:
Bahan-bahan-
10 tangkai ciri kering
2 ulas bawang putih
2 cawan air.

Kisar kedua-dua bahan tadi hingga lumat
Kemudian, tapis bahan kisar.Ambil sosnya sahaja.
Masak atas api yang kecil.
Masukkan gula dan cuka.
Tunggu sehingga kuah betul2 pekat (Cili kelihatan warna merah pekat)
Baru tutup api.
Hidangkan bersama cucur udang tadi.

Selamat mencuba



~sumber- Mak, tapah road

Scrambled eggs dengan Sup cendawan



Bahan-bahan Scrambled Eggs:

2 biji telor
Sedikit butter untuk menggoreng
Lada hitam

Cara-cara:
Panaskan butter, jangan terlalu panas.
Pecahkan telo.Masuk satu persatu.
Kacau telor hingga berketul, dalam masa yang sama letakkan lada hitam.Ikut citarasa masing2.
Tutup api.Jangan biarkan telur tadi terlampau garing.

Bahan-bahan sup cendawan:

10-15 ketul cendawan - Carik halus2 (ketul?..balasah aje la)
4 ulas bawang putih - dipotong halus2
Sedikit butter untuk menggoreng
1 ketul daging ayam, bhgian yang ada isi- potong kecil2
1 ketul kentang- potong dadu
2 sudu tepung gandum
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil kiub ayam

Cara2nya;

Panaskan butter. Masukkan bawangh putih.Tumis sekejap.
Masukkan tepung gandum.kacau hingga nmpk kekuningan.
Masukkan air mengikut keperluan.
Masukkan ayam dan kentang.Tunggu sehingga empuk.
Masukkan lada sulah, lada hitam dan kiub ayam.
Kacau hingga pekat.Biarkan seketika.
Masukkan cendawan.
Tunggu sehingga bahan2 tadi masak.
Letak perasa dan garam.
Tutup api sekiranya kuah kelihatan telah pekat.

Kemudian masukkan sedikit sup itu kedalam scrambeled eggs tadi
Atau, mahu dihidangkan berasingan pun boleh.Makan dengan garlic bread.

Selamat mencube


~sumber - Kak Zura, port klang selangor

Tuesday, November 10, 2009

Haniff Oooo Haniff




Alhamdulillah.Setelah 19 tahun tak berjumpa dengan rakan baik semasa sekolah dulu, akhirnya kami bertemu diruang maya "facebook'.Seronok tak terhingga.Macam tu juga Haniff.
Kali terakhir adalah ketika sama2 satu kelas di Sekolah Kebangsaan Tanah Rata. since then, kami tak pernah kontek,even berutus surat pun.
Tapi dalam masa yang sama, kami tak pernah lupakan antara satu sm lain.Dua tiga hari ni sempat chatting dengan dia.Mengimbas kembali kenangan lalu..sonoknyeee.Maklum la aku ni dulu2 dia nak ejas, tapi aku ni malu le konon2.Hahaha..
Nway, aku nak ucapkan Selamat Pengantin Baru kepada Haniff b. Mohd Amin dan pasangan yang akan melangsungkan pernikahan pada 21 Nov 2009.Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat.

~ramai jugak dpt kontek balik kwn2 lama, -Eni-Ros-Kak Liza-Suhana-Kak Norjalina-Kak Zarina-Ina-Liza-Saravanan(si pelukis dinosor)-Thana-Mathew..sungguh ramai.kawan2...keep in touch yer~