Akhirnya, menjadi juga ciskek buatan sendiri.Tak perlu nak berangan2 nak dptkan dr secret recepy.Buat sendiri jadi puas!
1st trial, alhamdulillah..menjilat jari!
Resepi ni yang paling simple yang pernah aku try.senang sgt.main campak2 aje.
OreO cheesecake
250gm cream cheese
1/2 cawan fresh cream (100ml) atau boleh guna whipping cream
60 gm gula kastor
1 biji telor ayam
1 1/2 sudu besar jus lemon
Base;
Biskut Oreo dlm 2 bungkus- hancurkan (asingkan cream)
50 gm Butter - cairkan
- Biskut oreo dikisar halus. Butter dicairkan.
- Gaulkan bersama sehingga adunan leh dikepal2kan.
- Letakkan kertas minyak dan tekan2 kan adunan sehingga mampat.
- Terus masukkan kedalam fridge dlm 10-15 minit atau bakar dengan suhu 160c selama 10 minit.
Dalam bekas yang lain.
Pukul cheese hingga kembang
Masukkn telor, gula, whipping cream, dan jus lemon, kacau hingga sebati.
Letakkan adunan keatas base yg telah disejukkan atau dibakar.
Bakar guna teknik kukus dan bakar. 170 c, selama 30 minit.
Dah siap, terus masukkan kedalam fridge.Biarkan semalaman.
Resepi ni yang paling simple yang pernah aku try.senang sgt.main campak2 aje.
OreO cheesecake
250gm cream cheese
1/2 cawan fresh cream (100ml) atau boleh guna whipping cream
60 gm gula kastor
1 biji telor ayam
1 1/2 sudu besar jus lemon
Base;
Biskut Oreo dlm 2 bungkus- hancurkan (asingkan cream)
50 gm Butter - cairkan
- Biskut oreo dikisar halus. Butter dicairkan.
- Gaulkan bersama sehingga adunan leh dikepal2kan.
- Letakkan kertas minyak dan tekan2 kan adunan sehingga mampat.
- Terus masukkan kedalam fridge dlm 10-15 minit atau bakar dengan suhu 160c selama 10 minit.
Dalam bekas yang lain.
Pukul cheese hingga kembang
Masukkn telor, gula, whipping cream, dan jus lemon, kacau hingga sebati.
Letakkan adunan keatas base yg telah disejukkan atau dibakar.
Bakar guna teknik kukus dan bakar. 170 c, selama 30 minit.
Dah siap, terus masukkan kedalam fridge.Biarkan semalaman.
Kukus bakar = letak loyang kek, atas dulang ada isi air.letak dua2 sekali ke dlm oven.
ReplyDeleteBakar dengan suhu 170c.nak tau masak ke tak,goyangkan loyang tu.kalau tengah2 tu goyang2, kiranya dah boleh lah keluarkan.terus masukkan kedlm tempat beku, biarkan semalaman.esok dah keras, dan sng dipotong.