Tuesday, January 19, 2010
Lempeng Jagung Manis
Resepi ni teman amik dr blog hana's family . Daripd resepi ni teman ejas sikit terutama sukatan kat tepong gandum dan gula. Teman pakai gula perang instead of gula pasio. Apa2 pon, resepi ni best sgt2 sbb, dia lembut, even dah sejuk pon, masih lagi terasa lembut. Maceh kak hana.
Mula2, teman nak letak jagung manis,tapi mcm tak kena. Mujur suami perabihkan. Yg lebih2 tu, teman cicah dengan madu je.perghh...lagi sedap.pehtu, cicah lak dengan ayo teh tarik..menggeleto sedap!!!!
Bahan-bahan::
100 gm tepung gandum
50 gm gula perang
2 biji telor
2 sudu besar madu
2 sudu besar minyak masak
setengah sudu baking powder
Madu
Jagung manis
Cara2::
Pukul telor dan gula sehingga kembang.
Masukkan minyak dan madu.Pukul hingga sebati. Letak esen vanilla.(teman takde..tak wangi ler..uhuk)
udah tu, masukkan tepong gandum dan baking powder(dah diayak)
Gaul dengan kaedah kaup balik.
sediakn kuali lepeng. atau kuali non stick.
letak bancuhan kecil2.
terpulang
sediakan dimakan dengan apa2 pon.
yg ni, teman buat tak manis, sebab nak makan dengan madu.
Selamat mencube!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment