Tuesday, January 19, 2010
Mee Goreng
breakfast kami pada pagi ni adalah mee goreng.
2 hari dok makan mee aje.mentang2 la suami dah memuji..ihik
resepi kali ni aku amik dr resepi kak lang..dulu masa duduk dengan dia di temerloh, dia la tukang masak aku..hahaha..sebenonye, mee dia paling sedap. berminyak dan ckup rase.
sume bahan2 ni, yang ada dlm peti umah aku...bantai apa yang boleh.yang penting cukuuup rase!
Bahan2::
Mee kuning
hirisan daging
bahan kena blend:
5 tangkai cili kering
1 tangaki cili padi/cili merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
sedikit ikan bilis-optional
perasa:
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap manis
sedikit kiub ayam
Air dlm 1 cawan
Minyak
Cara-cara::
Gorengkan daging. Tunggu hingga separuh masak.
Masukkan bahan2 kisar.Tunggu hingga agak2 garing.
Masukkan bahan2 perasa.
Tunggu seketika, akhirnya masukkan mee.kacau hingga rata dan masak.
~suggestion::letakkan sawi, udang atau ayam. @ toge.pasti sedap!
(resepi ni sbbkan suami tak berapa minat masukkan sayur2 dlm mee@ meehun.dia suke mcm ni je)
::Makan dengan bwg putih(potong kecil2) dan cili padi (potong kecil2).campurkan dengan kicap cair.::
sumber: kak lang temerloh
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment