Tuesday, December 29, 2009

Puding trifle



1) stengah biji kek pandan gulung
2) Bahan kastard;
1 tin susu cair,
1 sudu besar gula,
4 sudu besar tepung kastard
1 mangkuk air- dicampur dengan kastard

3)1 tin buah2 campuran- asingkan air dan buah

4) Agar2(Jeli)-1 pekat serbuk agar2 nona

Cara2;
Bahan Kastard:
Mula2 panaskan susu cair dengan gula.kecilkan api.Didlm bekas lain,bancuhkan tpg kastard dengan semangkuk air.Kacau hingga rata.Dan masukkan kedlm susu cair yg telah telah dipanaskan.Kacau hingga pekat(pastikan api kecil).Apabila telah pekat, tutup api.

Kemudian,
Lapis satu- susun kek gulung yg telah dipotong.Penuhkan.dan susun rapat2.
renjiskan sedikit2 pada kek dengan air buah.

Lapis ke2;
Susun buah diatas kek.
then,Masukkan bahan kastard yg telah msk tadi hingga menjadi satu lapisan(ikut suke la nak tebal ke tak)
Tunggu seketika hingga sejuk sedikit.

Lapisan ke3;
Bahan Jeli/agar2;
Dlm masa yg sm...masakkan serbuk agar2 tadi.Ikut sukatan yg telah disediakan pada pek serbuk agar2 nona itu.

LApisan berikutnya,
Susun kek scr rawak, dan lebihan buah2.Masukkan bahan jeli/agar2 diatas lapisan itu.Penuhkan.
Tunggu seketika, sebelum dimasukkan kedlm peti sejuk

Ikut creativiti masing2.ada lapis dengan kek coklat.ikut suke lah.

Ni resepi cilok sikit2 kat internet dan sendiri.

No comments:

Post a Comment