Sunday, June 19, 2011

Muffin Banana Crumb

Actually dah lama tak membaking ni.Ni adalah percubaan pertama selepas bersalin.Walaupun time pantang pun, sempat lagi mencuba resepi2 baru(ngidam) dr Mak.
Untuk permulaan, semalam sempat buat muffin pisang utk kali kedua percubaan.Yakni, hari sabtu dah try dah godek2 bahan muffin dengan Mak mertua.so, outcome dia..ok la.sedap.Yang best, husband grab 2 bijik sekaligus.
Petitin cup dah beli, tp frust sbb beso sgt.nak masuk oven pon tak muat.Husband lak suh potong aje acuan tu kat kedai potong...ada ke!at last, guna acuan tart yg sebesar tapak tangan.Ha...beso amat kan.makan pon puas.
Ahad pula, aku sambung balik sbb crumb masih ada lg.Sambil menunggu tetamu nak mari tengoik Amani...sempat jugak aku siapkan.Bancuhannye mcm buat cekodok lah!

Ok..ni aku copy paste resepi dr forum.cari


resepi banana crumb muffin

1 1/2 cawan tepung gandum
1 st soda bokarbonat
1 st baking powder
1/2 st garam halus
3 biji pisang - dilecek
1 cawan gula (sue kurangkan)
1 bj telur dipukul sedikit
1/3 cawan mentega (dicairkan)

panaskan ketuhar pad asuhu 200 darjah.
dalam mangkuk besar, campurkan tepung, soda bikarbonat, baking powder dan garam. gaul rata.
dalam mangkuk berasingan, campurkan pisang, gula, telur dan mentega cair.
campurkan bahan basah ke dalam bahan kering dan gauk sebati shj. jgn terlalu lama.
sendukkan adunan ke dalam muffin cup.

bahan crumb:
1/3 cawan gula perang
2 sudu besar tepung gandum
1/8 st serbuk kayu manis
1 sudu besar mentega

campurkan gula, tepung dan serbuk kayu manis. Gaul rata.
then masukkan mentega dan ramas menggunakan hujung jari sehingga ia jadi berketul2 seperti serbuk roti.
Taburkan ke atas adunan muffin yg hendak dibakar.
Bakar dalam ketuhar selama 18-20 minit atau hingga masak.




No comments:

Post a Comment