Wednesday, October 21, 2009

Cheesecake marble coklat


Dibuat atas permintaan perut...ihiii;

Bahan-bahan:

Base;

Kek span/ Swiss roll - satu buku/ setengah, dilenyek2 hingga hancur
Butter - 10 gm, dipanaskan
Kek dan butter digaul sehingga boleh dikepal2.
Dan letakkan diatas loyang yang telah digris.
Tekan hingga padat.


**Base boleh letak ikut suke...nak letak oreo, oat crunch, coco crunch, terpulang.


Filling;

Cream Cheese - 250gm
Plain yogurt - 200 gm

Gula halus/ kastor - 70 gm

2 biji telor- Asingkan putih dan kuning

Tepung gandum - 50 gm

Cara2;

Panaskan ketuhar dengan 180c.

Pukul putih telor hingga maringue.

Seterusnya, didlm bekas yang lain, masukkan semua bahan2 diatas, dan pukul hingga putih dan tidak bergentel.

Masukkan maringue tadi, gaul dengan kaedah kaup balik.
Gaul sehingga adunan rata. Tuang keatas base tadi.

Marble;

Panaskan coklat (4 bar) masakkan dengan kaedah double boil.
Letakkan coklat diatas filling,lorekkan2 dengan menggunakan lidi.
Masak dengan suhu 180c selama 50 minit.Masak dengan kaedah bain marie.
Setelah siap, sejukkan diluar ketuhar dlm tempoh 15 minit, kemudian baru dimasukkan ke dlm peti sejuk.Biarkan semalaman.Hasil nya memuaskan pada keesokkan paginya. Selamat mencuba!

Sumber: Forum.cari

No comments:

Post a Comment