Monday, November 16, 2009

Cucur udang dan ikan bilis

Petang ahad lepas, suami nak makan cucur udang.Aku lak tak leh makan udang.Tapi nak makan juga cekodok.Senang cerita, aku buat dua2 sekali.Satu utk suami dan satu untuk aku.Adil kan.:))
Pekena juga dengan teh tarik.Syahdunye makan petang tu...:P

Cucur/Cekodok udang (Pilihan Suami)
Bahan-bahan:

Beberapa ketul udang (potong kecil2)
1 setengah cawan tepung gandum
Secubit soda bikarbonat
Sedikit garam
Sedikit perasa ikan bilis
Air

Cara-cara:
Campur kesemua bahan.
Gaulkan hingga rata dan rata.
Tidak terlampau pekat dan tidak terlampau cair...sedang2 yer
Goreng dengan minyak yang penuh.
Biar comel2...senang nak ngap


Cekodok ikan bilis (Pilihan Aku)
Bahan-bahan:

Segenggam ikan bilis - rendam seketika dan tumbuk sikit2(jangan hancur)
1 biji bawang besar
Garam
Perasa ikan bilis
1 setengah cawan tepung gandum

Cara-caranya;
Campurkan kesemua bahan.Gaul rata dan sebati.
Tidak terlampau pekat dan tidak terlampau cair...sedang2 yer.
Goreng comel2.

Tips; Mak ckp, kalau nak gaul tepong,jgn kacau kuat2, sekejap2 je.Kalau kacau kuat2, nnt tepung keras.

Selamat mencuba


No comments:

Post a Comment