Sunday, November 15, 2009

Cucur udang



Bahan-bahan cucur udang:
Tepung gandum
10-15 ketul udang putih
1 labu bawang merah
5 tangkai daun kucai - hiris kecil2
Garam
Sedikit serbuk kunyit
Perasa

Cara2nya:
Bersihkan udang.
Ambil 5 ketul udang.Asingkan.
Hiris bawang.
Kisar udang dan bawang.

Letakkan lebih kurang 2 cawan tepung gandum.
Masukkan bahan2 yang telah dikisar tadi kedalam tepung.
Masukkan kucai.
Letakkan bahan2 perasa dan serbuk kunyit
Gaulkan bahan2 tadi dengan air secukupnya
Kacau hingga sebati.Jangan lembik dan jangan keras.

Goreng dengan meletakkan seketul udang kedlm bahan tepung tadi.

Kuah Sambal:
Bahan-bahan-
10 tangkai ciri kering
2 ulas bawang putih
2 cawan air.

Kisar kedua-dua bahan tadi hingga lumat
Kemudian, tapis bahan kisar.Ambil sosnya sahaja.
Masak atas api yang kecil.
Masukkan gula dan cuka.
Tunggu sehingga kuah betul2 pekat (Cili kelihatan warna merah pekat)
Baru tutup api.
Hidangkan bersama cucur udang tadi.

Selamat mencuba



~sumber- Mak, tapah road

No comments:

Post a Comment