Sunday, November 15, 2009

Scrambled eggs dengan Sup cendawan



Bahan-bahan Scrambled Eggs:

2 biji telor
Sedikit butter untuk menggoreng
Lada hitam

Cara-cara:
Panaskan butter, jangan terlalu panas.
Pecahkan telo.Masuk satu persatu.
Kacau telor hingga berketul, dalam masa yang sama letakkan lada hitam.Ikut citarasa masing2.
Tutup api.Jangan biarkan telur tadi terlampau garing.

Bahan-bahan sup cendawan:

10-15 ketul cendawan - Carik halus2 (ketul?..balasah aje la)
4 ulas bawang putih - dipotong halus2
Sedikit butter untuk menggoreng
1 ketul daging ayam, bhgian yang ada isi- potong kecil2
1 ketul kentang- potong dadu
2 sudu tepung gandum
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil kiub ayam

Cara2nya;

Panaskan butter. Masukkan bawangh putih.Tumis sekejap.
Masukkan tepung gandum.kacau hingga nmpk kekuningan.
Masukkan air mengikut keperluan.
Masukkan ayam dan kentang.Tunggu sehingga empuk.
Masukkan lada sulah, lada hitam dan kiub ayam.
Kacau hingga pekat.Biarkan seketika.
Masukkan cendawan.
Tunggu sehingga bahan2 tadi masak.
Letak perasa dan garam.
Tutup api sekiranya kuah kelihatan telah pekat.

Kemudian masukkan sedikit sup itu kedalam scrambeled eggs tadi
Atau, mahu dihidangkan berasingan pun boleh.Makan dengan garlic bread.

Selamat mencube


~sumber - Kak Zura, port klang selangor

No comments:

Post a Comment