Sunday, November 15, 2009

Sambal Tumis Petai



Bahan-bahan:
2 papan petai-kopek isinya
Segenggam ikan bilis
Bahan kisar- 1 biji bawang besar, 1 inci halia, 2 ulas bawang putih, 10 tangkai cili kering, 2 inci belacan.
1 biji bawang besar - potong bulat-bulat
1 keping asam keping/gelugur
Garam
Perasa aji
1 sudu besar gula
Minyak untuk menumis

Cara-cara;
Terlebih dahulu, goreng ikan bilis. Dan asingkan.
Panaskan minyak dan goreng bahan2 kisar.
Tunggu sehingga betul2 garing, masukkan petai.
Masukkan garam, gula dan bahan perasa.
Masukkan ikan bilis yang goreng tadi.
Tunggu sehingga sambal naik minyak
Kalau nak kuah, masukkan sedikit air.
Dan tunggu smpai naik minyak.
Seterusnya masukkan asam keping.
Akhir sekali letakkan bwg yg telah dipotong bulat2 sebagai hiasan.
Biarkan seketika dan tutup api.

~Selamat Mencuba


1 comment:

  1. kami tak suke petai mentah.kalau buat cenggini.baru le makan. :P

    ReplyDelete