Thursday, November 19, 2009

Instant Puff Berinti Kentang




Bahan-bahan;
Instant puff - roti prata/roti canai brand kraft

Inti:
5 biji kentang - potong dadu
1 biji bawang besar - potong dadu
Daging cincang -terpulang nak byk ke tidak
2 sudu besar udang kering
3 sudu besar kari daging
1 sudu besar serbuk cili
Garam
Gula - satu sudu kecil
Bahan perasa
Daun sup dan daun bawang
Air

Cara2 masak inti;
Tumis bawang dan udang kering.
Kemudian masukkan bancuhan kari daging dan serbuk cili.
Tumis hingga naik minyak
Masukkan daging cincang, gaul rata.
Kemudian masukkan kentang.
Letakkan air sedikit utk melembutkan kentang dan daging.
Masukkan garam dan bahan perasa.
Masak hingga empuk.
Akhir sekali letakkan daun sup dan bawang.Gaul rata.Dan tutup api

Cara membalut puff;

Pastikan roti telah dikeluarkan dr peti.Biarkan ia lembut, supaya senang utk isi inti dan membalut.
(tetapi jangan terlampau lama, nnt melekit, payah pulak nak membalut)
Letak inti.Balut dan tekankan ditepi kelim tu dengan garfu.

Sapukan kuning telor diatas puff.
Dan bakar dengan suhu 180c selama 15 minit.

Selamat mencuba



sumber- forum.cari

No comments:

Post a Comment