Sunday, January 10, 2010

Garlic Bread, Mashed Potato dan Brocoli Celur

Dinner last nite. Buat dengan keadaan letih dan malas tapi nak makan...ekekkeke

Brocoli Celur:

Aku tak leh nak describe apa nama mknn ni yer..ekeke.Tapi, kekdahnya hanya lah celur aje.Hahah. Cume letak sedikit garam, celur brocoli dan bunga kobis. Sekejap aje. Pastu angkat. Hidang macam tu aje.

Garlic Bread :

Roti perancis (roti panjang) - yg ni pakai roti lembut, next time amik yg keras.huhu~~
Planta
4 ulas bawang putih - tumbuk sehingga halus
Oregano

Cara-cara :

Roti dipotong senget2, jgn terlalu nipis dan tebal. Sesuaikan utk dimasukkan ke dalam toaster.
Planta, bawang putih dan oregano digaul bersama.
Sapukan keatas roti itu tadi dan bakar.

Cara lain: Cairkan planta. Kemudian gaul bersm bwg putih dan oregano. Boleh disimpan lama, bila nak pakai, hanya celup roti kedalam planta tu tadi.

Mashed Potato:

3 biji kentang - potong kecil2 dan rebus sehingga lembut.Dan hancurkan hingga halus.

Bahan2 dibawah hendaklah dimasak bersama:
Butter - 3 sudu
Susu segar - 1/2 cawan
Garam - secubit
Lada hitam - secubit
Lada sulah - 1 sudu
Oregano

Setelah kentang siap direbus, hendaklah dilenyekkan hingga halus. Kemudian masukkan bahan2 susu tadi kedalam kentang. Gaul hingga rata. Hidangkan

Utk ayam bakar tu, beli siap2 kat Giant. Maka, takde resepi, cume nak melengkapkan hidangan utk suami.

Selamat mencube!

2 comments:

  1. kuah mash potato tuh cemana???

    ReplyDelete
  2. hani,ni utk gravy nye:
    sukatan agak2 ler.
    butter dipanaskan dlm pan.masukkan tepong gandum(2/3 sudu).goreng hingga nmpk perang2 skit.pastu masukkan air/susu.kalau nak pekat, letak skit je.kendian masukkan lada sulah, ngan lada hitam,kiub ayam dan sedikit brown sugar.last sekali masukkan sedikit bancuhan tpg jagung.kacau hingga pekat dan likat.

    ReplyDelete